Huollamme sivustoamme keskiviikkona 25.9. klo 14–18 välisenä aikana. Huoltokatkon aikana sivusto ei ole käytettävissä. Pahoittelemme käyttökatkosta aiheutuvaa haittaa.
Lapset oppivat puhumaan omassa tahdissaan. Puhe ei kehity kiirehtimällä, mutta sitä voi tukea juttelemalla lapsen kanssa, sanoittamalla ympäröivää maailmaa ja lukemalla yhdessä. Kokosimme tietoa puheen kehityksestä sekä vinkkejä lapsen ensimmäisiin lukuhetkiin.
Minkä ikäisenä lapsi oppii puhumaan?
Puheen oppiminen on alle 2-vuotiailla yksi tärkeimmistä ikävaiheessa kehittyvistä taidoista. Kun lapsi pyynnöstä vilkuttaa tai osoittaa lamppua, aikuinen tietää ymmärryksen puheesta olevan jo tuloillaan.
Noin vuoden iässä lapsi saattaa ilahduttaa ensimmäisillä sanoilla. Moni puolitoistavuotias nimeää jo innoissaan asioita ja lapsen sanavarastossa on yleensä noin viitisenkymmentä sanaa, vaikka se ei puheesta vielä kuuluisikaan. Lasta on turha kiirehtiä puhumaan, sillä ymmärrystä on usein enemmän kuin ilmaisua: 2-vuotias voi tuntea yli 250 merkityksellistä sanaa, vaikka käyttäisi niistä vain muutamia kymmeniä. Kehitys ei aina kuulu heti, vaikka pään sisällä tapahtuu isoja asioita.
Lapsen into puhumiseen on usein kova. Vaikka kaikesta ei aina saisikaan selvää, aikuisen kannattaa kannustaa lasta yrittämään. Toisinaan lapsella on ihan oma kieli, joka ei aukea lainkaan perheen ulkopuolisille. Silloin vanhemman rooli on antaa oikeasta kielestä mallia, sillä ymmärretyksi tuleminen on tärkeää.
Sanoita lapselle maailmaa, selosta arjen touhuja
“Nyt mennään kauppaan ostamaan maitoa. Laitetaan siniset sukat jalkaan.” Jo vauvaiässä alkanut arkinen jutustelu on hyvä pohja arjen touhujen selostamiseen. Maailma muuttuu sanoiksi, kun asiat ja esineet sanotaan toistuvasti arjessa lapselle ääneen.
Voit kertoa lapselle, mitä hän tekee ja näkee ja voitte yhdessä miettiä, mistä mikäkin asia johtuu. Jos lapsi innostuu jostain, pysähdy sinäkin ja ihmetelkää yhdessä maailmaa. Kun sanoja alkaa tulla, rohkaise ja kannusta lasta puhumaan hänen koskiessa tai näyttäessä jotain. Toista sana oikein, jos se ei osu ihan kohdalleen, sillä lapsi oppii kuuntelemalla. Tee tämä lempeästi ja kannustavasti, ei virheitä osoittamalla. Lasta kannattaa rohkaista kehumalla puhumaan ja ilmaisemaan itseään.
Tue taaperon kielenkehitystä lukuleikillä
Voit tukea pikkulapsen kielenkehitystä lukemalla lapselle kirjoja jo vauvaiästä alkaen. Lukemisesta on arkisen juttelun rinnalla aivan oma hyötynsä, sillä kirjoitettu kieli eroaa puhutusta. Jo pienten lasten kirjoissa on yleensä vaihtelevampi sanavarasto kuin tavanomaisessa puhekielessä.
Tutkimusten mukaan lapselle lukeminen vauva- ja taaperoiässä kantaa hedelmää pitkään jälkeenpäin. Se antaa lapselle rikkaan ja laajan sanavaraston ja auttaa häntä myös ymmärtämään kieltä sujuvasti.
Vinkkejä ensimmäisiin lukuhetkiin
- Etsi ja nimeä. Kun lapsi oppii osoittamaan kuvista hänelle tuttuja asioita, on vuorossa etsi kuvasta -leikki. Nimeäminen harjaannuttaa pienen keskittymiskykyä ja kartuttaa kasvavaa sanavarastoa. Kun taapero on oppinut nimeämään katselukirjan kuvat, aikuinen voi kokeilla asioiden nimeämistä nurinkurin: kutsu leikillään porkkanaa palloksi tai vauvaa äidiksi. Anna lapsen ilahtua siitä, että hän tietää paremmin.
- Tee lapsesta satukirja. Lasta riemastuttaa tunnistaa kirjasta itsensä ja hänelle rakkaimmat ihmiset. Liimaa valokuvia kontaktimuovin sisään tai askartele kirja vanhasta kuvakirjasta. Oma kirja myös lohduttaa ikävän yllättäessä vaikkapa päiväkodissa.
- Vaihda hahmolle lapsen nimi. Kun lapsi kasvaa, tulevat tutuksi myös kuvakertomukset. Vaihda ääneen lukemasi kirjan hahmolle lapsen nimi. Tällainen samaistumiskokemuksen vahvistaminen voi olla erityisen hyödyllistä silloin, kun kirja kertoo jostain lapselle ajankohtaisesta aiheesta, vaikkapa tutista luopumisesta tai sisaruksen syntymästä.
- Vaihtakaa rooleja. Kuuntele toisinaan, miten lapsi lukee sinulle. Itse keksittyjen satujen sepittäminen tukee mielikuvituksen ja kielen kehitystä. Lapsen tarinoita kuullessaan aikuinen pääsee kurkistamaan lasta juuri nyt askarruttaviin kysymyksiin.
- Ottakaa käyttöön satulelu. Ennen lukemista lapsi saa valita pehmoeläimen, joka liittyy lapsen mielestä luettavaan tarinaan. Pehmoeläin kainalossa on mukava käpertyä aikuisen syliin tarinaa kuuntelemaan.
Tutustu lapsen puheen ja kielen kehitystä tukeviin tuotteisiimme
Lue myös
Loruttelu edistää lapsen puheen kehitystä
Loruttelu on sekä aikuiselle että vauvalle mukava keino kehittää kieltä
Loruttelua ja leikkivinkkejä pikkuisten kanssa
Kokeile helppoja ja hauskoja lorutusleikkejä vauvan kanssa