Huollamme sivustoamme keskiviikkona 25.9. klo 14–18 välisenä aikana. Huoltokatkon aikana sivusto ei ole käytettävissä. Pahoittelemme käyttökatkosta aiheutuvaa haittaa.
Lapsen kielen kehitys alkaa jo ennen syntymää, kun läheisten äänet kantautuvat kohtuun. Kuunteleminen onkin olennaisessa osassa vauvan puheen kehitystä. Loruttelu on sekä aikuiselle että vauvalle mukava keino kehittää kieltä.
Arkisella jutustelulla ensiaskeleet puhumaan oppimiseen
Äänen sointi ja sävy, puheen paino ja rytmi – pieni vauva tunnistaa ne kielestä yleensä ensimmäisenä. Aluksi vauva kommunikoi liikkeillä, eleillä ja ilmeillä, mutta jo kolmen kuukauden ikäinen voi äännellä ikään kuin kävisi keskustelua. Puolivuotias alkaa jo hapuilla puhetta, vaikka varsinaiset sanat seuraavat vasta perästä.
Vaikka itsekseen puhuminen vauvalle, joka ei vielä ymmärrä sanojen merkitystä, voi tuntua aluksi hassulta, sinulla on kiitollinen yleisö. Puhumaan oppii nimittäin kuuntelemalla, sillä sanat pitää ymmärtää ennen kuin niillä voi itse kommunikoida. Pienikin vauva kuuntelee, kun hänelle puhutaan, ja sanat saavat merkityksiä, kun niitä toistetaan usein. Lapsen oma ääntely alkaa sekin kehittyä kohti puhetta, kun hän huomaa aikuisten vastaavan ilmeillä, eleillä ja äänin.
Loruttelu tukee kielen kehitystä monella tavalla
Arkisen jutustelun lisäksi lapsen kielen kehitystä auttavat yhdessä touhuaminen, kuten leikit, laulut ja lorut. Myös yhdessä lukeminen ja kirjojen katselu jo vauvaiässä tukevat kielenkehitystä sekä tuikitärkeää vanhemman ja vauvan välistä varhaista vuorovaikutusta. Tutkimusten mukaan lapselle lukeminen vauva- ja taaperoiässä kantaa hedelmää pitkään, sillä se tekee lapsen sanavarastosta laajan ja rikkaan ja auttaa lasta myös ymmärtämään kieltä sujuvasti.
Lorut ja leikit tukevat vauvan puheen kehitystä, ja yhteiset lukuhetket vahvistavat lapsen ja aikuisen kiintymyssuhdetta. Yhteiseen lorutteluun kannattaa yhdistää myös leikkejä: vauvat rakastavat kosketusta, liikettä ja yhteisiä hetkiä aikuisen kanssa.
Vauva tutustuu kirjaan usein kaikkia aisteja käyttäen: tunnustellen, katsellen ja maistellen. Salli nämä tutkimukset, ne kuuluvat ikävaiheen kehitykseen. Lapsi lukee kirjaa ehkä lopusta alkuun tai katselee kuvia ylösalaisin. Pienen lapsen kanssa kuvista voi nimetä eri asioita ja harjoitella sivujen kääntämistä.
Artikkelin lähteet:
Elina Hermanson, Kielen ja kommunikaation kehitys 2012, Duodecim Terveyskirjasto
Matti Huttunen ja Hannu Jalanko, Puheen ja kielen häiriöt lapsella 2017.
Tutustu puheen kehitystä tukevaan kirjaamme
Äänikirjan 14 iki-ihanasta suomalaisesta lastenlorusta osan lapsi voi kuunnella aivan itse äänipainikkeesta. Valloittava kuvitus kuljettaa lapsen lorujen maailmaan. Lisäksi kirjassa on myös leikkiohjeita yhteisten loruhetkien iloksi.
Lue myös
Miten tuen lapsen puhumaan oppimista
Kokosimme tietoa puheen kehityksestä sekä vinkkejä lapsen ensimmäisiin lukuhetkiin.
Loruttelua ja leikkivinkkejä pikkuisten kanssa
Kokeile helppoja ja hauskoja lorutusleikkejä vauvan kanssa