Huollamme sivustoamme keskiviikkona 25.9. klo 14–18 välisenä aikana. Huoltokatkon aikana sivusto ei ole käytettävissä. Pahoittelemme käyttökatkosta aiheutuvaa haittaa.
Leikki-iässä lapset opettelevat tärkeitä motorisia perustaitoja. Niitä harjoitellaan Eläimellistä menoa -lautapelissä monipuolisesti leikin avulla.
Miten seisoisit yhdellä jalalla kuin kurki? Entä millainen on antiloopin laukkasi tai miten pyörisit peppu maassa kuin karhu? Muun muassa näitä liikkeitä ihmetellään ja harjoitellaan Oppi ja ilon uudessa Eläimellistä menoa -lautapelissä. Peli sisältää yhteensä 40 motorisia perustaitoja kehittävää liikettä, jotka on suunnitellut liikunta-alan asiantuntija Satu-Maria Ruotsalainen. Ruotsalainen on työskennellyt lasten- ja perheliikunnan ohjaajana sekä kouluttajana ja kirjallisuuden tuottajana usean vuosikymmenen ajan.
Kaikki liikkuminen vie lapsen liikunnallista elämäntapaa eteenpäin
Ruotsalainen on huomannut ohjaamillaan perheliikuntatunneilla monen vanhemman kantavan huolta siitä, osaavatko he varmasti ohjata lastaan tarpeeksi monipuolisen liikunnan pariin. Huolen kuulee varsinkin silloin, jos vanhempi ei miellä itseään liikunnalliseksi ihmiseksi.
– Tärkeämpää on liikkua omalla tavallaan kuin jättää kokonaan liikkumatta. Helppo on oikein on minun mottoni – ei kannata mennä hirveän hankalan kautta, vaan keskittyä pieniin hetkiin. Niistä syntyy lopulta liikunnan ilo, Ruotsalainen rohkaisee.
Leikki-iässä oleellisinta on Ruotsalaisen mukaan kehonhallinta, monipuolinen liikkuminen erilaisissa ympäristöissä ja välineenkäsittelytaitojen harjoittelu. Hän muistuttaa, että tässä iässä ei tarvitse keskittyä niin sanottuihin lajitaitoihin, vaan ensin luodaan monipuoliset ja vahvat perustaidot, joita harjoitellaan myös varhaiskasvatuksessa.
– Oleellista on antaa lapsen käyttää arjessa omaa kehoaan, esimerkiksi kävellä kauppamatkat vaunussa istumisen sijaan ja kiipeillä turvallisten esteiden yli, Ruotsalainen kuvailee.
Vanhempien tärkeimpänä tehtävänä on toimia lapselle hyvänä esimerkkinä, kannustajana ja rohkaisijana.
– Lapsi oppii parhaiten positiivisessa ilmapiirissä. Tämä on todettu tutkimuksissakin, Ruotsalainen muistuttaa.
Hän kannustaa viljelemään moka on lahja -asennetta, jotta lapsi ei pelkäisi epäonnistumista uusia taitoja harjoitellessaan.
Eläimellistä menoa tarjoaa inspiroivaa ja monipuolista liikuntaleikkiä
– Leikki-ikäinen lapsi toivoo mielikuvituksekkaita liikuntaleikkejä. Tämä ajatus oli taustalla, kun suunnittelimme Eläimellistä menoa -pelin liikkeitä, Ruotsalainen kertoo.
Eläimellistä menoa -peliä voikin kutsua liikuntaleikiksi. Siinä liikkeet on jaettu neljään eri kategoriaan motorisia perustaitoja mukaillen: tasapainotaidot, liikkumistaidot, välineenkäsittelytaidot sekä kehontuntemus- ja hallinta. Kortteihin on valittu sellaisia liikkeitä, joita jokainen lapsi osaa tehdä. Esimerkiksi tasapainotaitoa harjoitellessa seisotaan kuin yksijalkainen kurki.
– Tasapainotaidoissa on staattisia, paikallaan toteutettavia asentoja ja dynaamisia, liikkeessä tehtäviä harjoituksia. Niiden avulla lapsi oppii hallitsemaan omaa kehoaan ja säilyttämään tasapainonsa, kun kehon painopiste pysyy tukipisteen päällä, Ruotsalainen kuvailee.
Liikkumistaidoissa puolestaan juostaan kuin gepardi ja loikitaan kuten lisko. Kehontuntemus ja -hallinta -taitokorteissa muun muassa keinutaan selkä alustaa vasten kuin suloinen siili ja tehdään laiskiaispyörähdys. Tämän kaltaisten liikkeiden avulla lapsi oppii hahmottamaan omaa kehoaan ja nimeämään kehon eri osia. Samalla lapsen minäkuva ja kehontuntemus vahvistuvat.
Välineenkäsittelytaidoissa yhdistellään eri kehonosien koordinaatiota. Osa liikkeistä tehdään yhdessä parin kanssa, mikä puolestaan kehittää vuorovaikutustaitoja.
Kuvakorttien avulla peliä voi myös soveltaa. Lapset voivat esimerkiksi eläytyä eri eläinten rooleihin ja kokeilla, miten vaikkapa flamingo kinkkaa tai kettu venyttelee.
– Kuvista voi lähteä ajatus, jota lapset voivat sitten jalostaa pidemmälle kohti isompaa sirkusjumppaa, Ruotsalainen naurahtaa.
Kiehtova kuvitus ja hauskat eläinhahmot ovatkin omiaan innostamaan niin lapsia kuin aikuisiakin liikkumaan yhdessä.
Tutustu peliin verkkokaupassa
Lue myös
Lapsi oppii leikkien
Leikki ja lapselle iloa tuottava tekeminen vahvistavat oppimista ja lapsen kehitystä positiivisella tavalla.
Täytyykö lapsen kanssa leikkiä
Suomen Supernannyna tunnettu psykoterapeutti Pia Penttala kertoo leikin merkityksestä ja vanhemman roolista leikissä.